Observatoriet på AGS

Astronomi på AGS

På Alssundgymnasiet har vi vores helt eget teleskop – og ikke bare et hvilket som helst teleskop. Det er et af Danmarks største til undervisningsbrug. Vi bruger det i fysik og astronomi-undervisningen til at observere kometer, månen og planeterne.

Astronomiholdet 2015

Teleskopet består af et spejl, som kan reflektere lyset fra stjernerne ned på et kamera. Spejlet har en diameter på 16 tommer eller 41 centimeter. Det betyder, at de billeder, vi tager, er 6700 gange så lysfølsomme som et menneskes øje. Derfor kan vi tage billeder af meget lyssvage objekter som f.eks. vores nærmeste galakse Andromedagalaksen eller Jupiters måner, som ikke kan ses med det blotte øje.

Undervisning

På Alssundgymnasiet kan man vælge astronomi som valgfag på C-niveau. Teleskopet er meget nemt at kontrollere, og man kan lære at betjene det på omkring 10 minutter. Herefter kan eleverne selv bestemme, hvornår de vil observere, og hvad de vil tage billeder af.

Nogle elever vælger at benytte teleskopet til at skrive deres større skriftlige opgave (SRP) ud fra de billeder, som de selv har taget. Flere af elevernes billeder er blevet brugt i forskellige tv-indslag, bøger og tidsskrifter.

Konkurrencer

Astronomieleverne på Alssundgymnasiet har opnået flotte resultater i flere konkurrencer.

2017 – Unge Forskere Senior

2 x 3.-præmie i kategorien Physical Science

Joakim Asger Færgeman

Martin Christian Brodersen

8.000 kr. samt deltagelse ved CASTIC (Unge Forskere) i Kina.

2015 – Unge Forskere Senior

1.-præmie + hovedpræmie: Lasse Voss – Supernova type 1a – 25.000 kr.

2.-præmie: Camilla Merrild – Solens rotation – 8.000 kr.

Vinder af DTU Space Challenge: Nanna Lyngsø – Tidsforlængelse omkring sorte huller – Rejse til ESA’s astronautcenter i Köln for at møde Danmarks første astronaut Andreas Mogensen.

2014 – Unge Forskere Senior

2.-præmie Kristian Lyck Lotzkat – Månens kratere – 10.000 kr. samt en rejse til Stockholm til Nobelpris uddelingen!

3.-præmie Sanne Lorenzen og Daniel Mouritzen – Mørkt stof – 8.000 kr.

Udstyr

Vi har opgraderet vores observatorium, så det kan fjernstyres fra ethvert sted på Jorden. Det er blevet fjernstyret fra steder så langt væk som Hong Kong og Chile!

Dette har kun været muligt på grund af sponsorater fra National Instruments, som har leveret hardware og stillet softwaren LabVIEW til rådighed for os. Vi har også modtaget en donation fra Fabrikant Mads Clausen Fonden, der har doneret et avanceret CCD kamera specielt beregnet til astronomiske observationer.

Besøg astronomis egen hjemmeside her, hvor du kan se mange af de flotte billeder, teleskopet har taget!