Interview med AGS-elever

Interview med 1.g'ere fra AGS

De fleste har hørt mange forskellige rygter om, hvordan det er at skulle begynde i gymnasiet. Men meget ofte oplever man det helt anderledes, end alle andre går og rundt og siger. Her fortæller Maja og Jesper om, hvordan de oplevede at starte på AGS.

"Det bedste er nok friheden”

Hvorfor valgte I AGS?
Jesper
"Jeg havde været herude at kigge i 8. klasse, og det virkede bare som et fedt og lidt anderledes miljø med den store gade i midten med den lille dam og de mange bænke. Mange andre skoler er kedelige lange gange og klasselokaler. AGS så ud til at være et sted, hvor man kunne lære hinanden at kende og hygge sig."

Maja
”For det første ville jeg gerne på idrætsstudieretningen, som man jo kun kan få på AGS. Jeg besøgte skolen til åbent hus og fik indtrykket af, at det var en mindre skole, hvor det ville være nemmere at lære folk at kende. Nogle gange kan det jo godt være sådan, at jo flere mennesker der er, jo mere alene bliver man. AGS havde bare den rigtige størrelse for mig.”

Hvordan var første skoledag?
Jesper
”Lidt … klistret. Nej, det var ret sjovt. Det blev faktisk en rigtig fin dag, selvom det var ret akavet i starten, da man mødte op og ikke rigtig kendte nogen. Men det blev der hurtigt lavet om på. Det virker, som om alle snakker med alle herude – også selvom man er helt ny.”

Maja
”Det gav en god oplevelse af sammenhold, at alle vi nye elever skulle igennem indvielsesritualet. Det lettede den lidt anspændte stemning, fordi det bare var så åndssvagt. Da vi kom ud i klasserne bagefter var introværterne rigtig gode til at få os til at føle os hjemme. De lavede en masse aktiviteter og en rundtur, hvor man også følte sig velkommen blandt de ældre elever. Folk er rigtig flinke på tværs af årgangene."

Hvad var den bedste oplevelse fra introdagene?
Jesper
”Det var nok hytteturen, hvor man havde mere tid til at være sig selv og gå rundt og hyggesnakke stille og roligt med klassekammeraterne og de andre klasser. Det giver en anden stemning, end når man går rundt på skolen i et frikvarter. Og så var der snobrød og en masse andre hyggelige aktiviteter."  

Maja
”Ja, der var mange aktiviteter, men på en meget afslappet måde, som fik folk rystet godt sammen. Selvom det var mega koldt, var det fx rigtig sjovt at lege rundt i den udendørs swimmingpool – ja, i det hele taget at lave nogle sjove ting med sine nye kammerater, i stedet for bare at sidde og snakke i et klasselokale hele tiden.”

Hvordan er det så at gå på AGS, nu hvor grundforløbet er slut?
Jesper
”Det er faktisk ret fedt, selvom jeg havde regnet med, at det ville være rigtig ærgerligt at sige farvel til grundforløbsklassen, hvor vi havde det så godt sammen. Men det viste sig alligevel, at skiftet faktisk fungerede ret godt – nu har man både venner fra grundforløbet og nye venner.”

Maja
”Ja, det er faktisk en god måde at få venner fra alle klasserne på. Der er jo nogle fra din tidligere klasse på alle de andre studieretninger. Selvom man selvfølgelig går i mindre grupper på en almindelig dag, så har man en fornemmelse af, at man sagtens kan snakke med alle de andre.”

Hvordan er festerne herude – er det meget anderledes end i folkeskolen?
Jesper
”Jamen, jeg synes, de er rigtig gode. Det er selvfølgelig noget helt andet end folkeskolefesterne, hvor man jo bare gik rundt spiste slush-ice eller sådan noget. Nu er det ligesom rigtige fester.”

Maja
”Eftersom skolen ikke er så stor, så snakker alle årgange sammen – også til festerne. Og så synes jeg også, at der er en helt anden skoleånd en i grundskolen. Folk går vildt meget op i det herude. Fx til fødselsdagen, hvor alle lærerne laver underholdning og eleverne går sindssygt meget op i at lave den bedste oppyntning. Det var virkelig sjovt.”

Hvad synes I kendetegner lærerne og undervisningen?
Jesper
"Man kan godt mærke, at lærerne behandler en som en voksen nu. Man bliver ikke ”skældt ud”, fordi det jo i sidste ende er ens eget ansvar at lære noget – og man har jo selv valgt at gå herude. Desuden er det slet ikke så stort et fagligt skridt, som jeg havde været nervøs for.”

Maja
"Ligesom alle andre steder er lærerne vildt forskellige, men de er ekstremt engagerede – og det påvirker også eleverne. Der er også meget repetition af stoffet fra folkeskolen, så alle får en chance for at følge med. Så selvom der selvfølgelig er kommet flere lektier, er det ikke så stort et spring."

Hvad er det bedste ved at gå i gymnasiet i forhold til folkeskolen?
Jesper
”Ja, der er måske flere lektier, men dagene er kortere. Og så kan jeg godt lide at have timer på 1,5 time, så man kan nå flere ting, og det ikke er så forvirrende med mange skift hele tiden.”

Maja
”Det bedste er nok friheden – som man selvfølgelig selv har ansvar for. Man vælger i højere grad selv, hvilke fag og interesseområder der optager en mest.”

Har I et godt råd til dem, der skal til at vælge uddannelse og måske gymnasium?
Maja
”Jeg synes, man selv skal prøve at komme ud på de skoler, man har i tankerne og så vælge den, hvor man føler sig mest hjemme. Det er meget bedre end at tro på alle de rygter, man hele tiden hører om den ene eller den anden skole.”

Jesper
”Ja, og snak med eleverne og lærerne – det giver en god idé om skolens selvopfattelse. AGS var fx slet ikke, som folk havde givet mig indtryk af. Det var noget helt andet – og det er da fedest at tage sine beslutninger selv.”