Nyhed

Ab18 besøger ”dommedagsmaskine” i Schweiz

af Kasper C. Larsen

Klassen ab18, der er på den naturvidenskabelige studieretning, er nu kommet til Schweiz på deres studietur. De rapporterer om en fin flyvetur, højt humør og 20 grader i Geneve.

I dag skal klassen besøge CERN, den europæiske organisation for partikelfysik, der huser Europas førende fysikere og ingeniører. Her bruges verdens største og mest komplekse instrumenter til at studere de fundamentale bestanddele i universets stof – elementarpartiklerne.

Det var blandt andet CERN, der i 2008 vakte stor opmærksomhed med et forsøg, som gik ud på at genskabe Big Bang ved at accelerere protoner op til nær lysets hastighed i et stort underjordisk rør, hvorefter de skulle kollidere og skabe elementarpartikler, kaldet leptoner og kvarker.

Bekymrede forskere verden over frygtede dengang, at acceleratoren kunne løbe løbsk og derved skabe et sort hul, der ville betyde verdens undergang. Det endte faktisk i en retssag, der gav CERN medhold i, at selvom der var en risiko for at skabe et sort hul, ville det være så kortvarigt, at det ville være uden betydning – og hvis nogen skulle være i tvivl, gik det jo ikke værre, end Jorden stadig er intakt i dag.

Ab18 har dog lovet, at de nok skal lade være med at trykke på nogen knapper uden at spørge først :D

Fortsat god tur!

"The Large Hadron Collider" (Foto: CERN)

Tilbage